Wie was Adobe oprichter John Warnock?

Ondanks de snelheid van het internet duurt het drie dagen voor het nieuws naar buiten komt dat John Warnock, een van de oprichters van Adobe op 19 augustus 2023 op 82-jarige leeftijd is overleden. Wie was John Warnock co-founder van Adobe?

Mede-oprichter van Adobe

Het was einde jaren 70 toen Chuck Geschke en John Warnock elkaar ontmoeten op een ontwikkelingsafdeling (R&D) van het bedrijf Xerox. Samen werkten ze aan software welke het makkelijker moest maken om kleinschalig via de computer iets af te drukken. Hun leidingevenden zagen niet veel in de toekomstvisie van deze heren en kozen voor de ontwikkeling van andere ideeën. In 1982 stonden Geschke en Warnock samen aan de oprichting van Adobe. Het bedrijf wat we nu allemaal kennen van de Adobe Creative Cloud met o.a Photoshop, After Effects, Light Room en Illustrator. Inmiddels zijn er ook veel gratis alternatieven voor tools zoals Photoshop.

Het bedrijf begon echter met de ontwikkeling van PostScript. Dit was software waarmee kleinschalig afdrukken mogelijk werd gemaakt. Zo’n negen jaar later in 1991 kwam het bedrijf met PDF (Portable Document Format). Met zo’n Portable Document Format werden bestanden voor afdrukken veel lichter. Verrassend genoeg zorgde PDF er uiteindelijk voor dat er veel minder werd afgedrukt. Omdat mensen de bestanden snel en makkelijk konden heropenden besloten ze deze gewoon vanaf hun PC’s te lezen en te delen via onder andere e-mail.

Ondanks het daverende succes van PDF stopte Adobe en Geschke en Warnock niet met werken. De doorontwikkeling van Adobe zorgde tevens in 1990 voor de 1e versie van Adobe Photoshop.
Het bewerken van plaatjes, in de volksmond “Photoshoppen” of in het plat Nederlands “Fotoshoppen” werd inmens populair en ondanks dat de tool gericht was op professionele eindgebruikers zoals grafisch ontwerpers en fotograven werd de tool door veel handige computerfanatiekelingen gedeeld en gedownload via torrents en andere download protocollen.

Adobe marktleider in digitale beeldbewerking

Vandaag de dag is Adobe marktleider op het gebied van digitale beeldbewerking en tevens Met Adobe Firelfy een van de koplopers als het gaat om visuele kunstmatige intelligentie, ookwel AI (artificial intelligence). Dit betekend dat het innovatieve DNA van Adobe en dat van Warnock er voor zorgt dat het bedrijf hoogstwaarschijnlijk ook de komende decennia relevant zal zijn voor zijn klanten, aandeelhouders en fans.

In 2002 stapte Warnock uit als CEO van Adobe. Tot 2017 was hij co-voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf waar hij daarna zelfs nog lid van bleef tot aan 19 augustus 2023, de dag van zijn overlijden. Op deze dag had Adobe een beurswaarde van 240 miljard dollar. Dat is ruim honderd keer zoveel als dat van Xerox, zijn vorige werkgever (2,45 miljard dollar).