Adobe brengt AI naar een nieuw level met FireFly

Elke dag komt er wel weer een nieuwe AI tool uit op de markt. Uiteraard is het teveel om allemaal te ontdekken en over te schrijven. Dit keer is het echter Adobe dat de spotlights pakt met hun nieuwste artificial intelligence designtool genaamd Firefly. Wij zijn erg nieuwschierig naar wat Adobe ter tafel brengt.

Hoe werkt Adobe Firefly?

Na alle Adobe programma’s en tool’s zoals Photoshop en Illustrator is er nu Adobe’s eerste AI tool: Firefly: Op het moment van schrijven is enkel de BETA variant van de AI Art generator nog in de lucht. Met deze AI tool kun je werken aan het genereren van kunstmatig intelligente afbeeldingen (tekst to image), tekst effecten en vectoren.

De beta versie van FireFly is getraind op basis van Adobe haar stockfotografie database Adobe Stock. Deze database bevat duizenden afbeeldingen. Hiervan gebruikt het publieke (openly licenced content) data om zo veilig (rechtenvrij) afbeeldingen te generen voor commercieel gebruik.

Op dit moment kent FireFly drie verschillende tools:
1. Tekst naar afbeeldingen (text to image)
2. Tekst Effecten (text effects)
3. Vectoren herkleuren (Recolor Vectors)
4. Generatieve Vulling (Generative Fill)

Bron: Adobe.com

Functie 1: Tekst naar afbeelding

Dit is een functie die je wellicht al kent van de andere AI tool Midjourney. Met deze tool kun je op basis van prompts (combinaties van specifieke zoekopdrachten) exact beschrijven welke afbeelding je nodig hebt. Binnen 15 seconden rendert Adobe FireFly 4 voorbeelden van kunstmatige afbeeldingen die matchen met jouw zoekopdracht. Uit de vier voorbeelden kies je snel jouw favoriete versie.

Hierna kun je te allen tijde gemakkelijk het aspect ratio van je afbeelding aanpassen. Bijvoorbeeld van formaat vierkant naar landschap. Ook kun je jouw afbeelding een specifieke tekenstijl of fotografiestijl meegeven zoals lijntekening, waterverf of een andere bekende filterstijl die je al kende vanuit Photoshop.

Bron: Adobe.com
Bron: Adobe.com

Functie 2: Tekst effecten

Dit is misschien wel onze nieuwe favoriete tool. Tekst effecten zijn erg gaaf om mee te werken.
Tekst effect is een werkwijze waar grafisch ontwerpers vroeger wel honderden uren in stopten om van een doodsimpele letter een uniek beeld te maken. Deze ontwerpstijl zag je vraag terug in creatieve campagnes van grote merken en dit was in de branché zeer specialistisch en gewaardeerd werk. Hordes mensen hebben er hun vaste werk van gemaakt en nu is het mogelijk met een klik op een knop.Je kiest je font (lettertype) en daarna kies je jouw teksteffect zoals ballon, tijgervel of bijvoorbeeld slangenhuid. Daarna kies je de kracht van het effect bijvoorbeeld krachtig, medium of zacht.

Functie 3: Vectoren herkleuren

Laten we kijken naar de laatste functie: vectoren herkleuren. Met deze tool kun je een SVG bestand (Scalable Vector Graphic, schaalbare vector afbeelding) uploaden en de kleuren in 1 seconde aanpassen! Je beschrijft aan de AI tool het gewenste kleurenpallet en op basis van jouw prompt zal deze jouw vector illustratie of logo automatisch een andere kleur geven. Bovendien krijg je ook hier niet 1 maar zelfs 4 opties als output van de tool.

Bron: Adobe.com

Functie 4: Generatieve vulling

Met de functie generatieve vulling gebruik je net als vroeger bij Photoshop een penseel om objecten aan te passen. In dit geval verwijder je een deel van de afbeelding om deze later met behulp van jouw specifieke prompt weer in te vullen. Je schildert als het ware nieuwe elementen in een bestaande afbeelding middels een door jouzelf gekozen beschrijving.

Wat zijn de verschillen tussen Midjourney en Firefly?

De grootste verschillen zitten hem waarschijnlijk in de controle over de afbeelding en de artistieke kwaliteit hiervan. Firefly heeft een veel beter begrip van de tekst en verbale input. Het is ook veel gemakkelijker om verbazingwekkend artistieke afbeeldingen van hoge kwaliteit te maken met Firefly, terwijl de Midjourney-ervaring zeer benaderend is en de controle over het uiteindelijke beeld niet zo nauwkeurig is als Firefly.

Wat brengt de toekomst met FireFly?

Zodra het programma de beta versie volledig heeft geïntegreerd in de bekende Creative Cloud solutions als Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Indesign en Adobe After Effects kunnen we ons hart vasthouden voor megasnelle ontwikkelingen op het gebied van content creatie. Bewerkingsvaardigheden die voorheen uren de tijd kostten kunnen nu met een druk op de knop geregeld worden. Een foto van nacht naar dag of het vectoriseren van een offline schets naar een digitaal vector logo.

Made with Adobe FireFly