Iconen ontwerpen voor je applicatie!

Applicaties downloaden voor een smartphone of tablet, iedereen doet het!
Waar het pakweg tien jaar geleden nog bijzonder was om één van de honderden apps te installeren,
is het nu vooral noodzaak om je mobiel zo functioneel mogelijk in te richten met diverse apps.
Momenteel kunnen gebruikers van de App Store of Google Play Store dan ook kiezen uit duizenden applicaties met elk een eigen functionaliteit en uitstraling. De ene applicatie valt dan ook beter op dan de andere applicatie. Hier lees je dan ook hoe je zo’n onderscheidend logo voor je app maakt.

 

Hoe moet een app icon er uit zien?

Om op te vallen tussen al die andere apps is het goed om je te onderscheiden van de andere apps. Hierbij is het belangrijk dat het ontwerp van het icoon van de applicatie zowel opvallend als eenvoudig is. Het moet in één oogopslag, op een aantrekkelijke wijze, duidelijk zijn waar de app voor staat.

1. Apps van anderen
Om te weten hoe je ontwerp er uit moet komen te zien (of hoe het er juist niet uit moet zien) is het aan te raden om te kijken hoe de logo’s en iconen van concurrerende apps er uit zien. Om te beginnen kun je kijken welke kleur deze app icons hebben en op basis hiervan kun je beslissen of je een tegengestelde kleur wilt inzetten of juist niet.

2. Kleurgebruik
Op basis van kleur kun je dus een opvallend verschil realiseren ten opzichte van concurrerende apps. Bij het kiezen van een kleur voor het icoon van je app is het belangrijk om niet te veel verschillende kleuren te tonen en één duidelijke basiskleur aan te houden. Deze kleur moet uiteraard overeenkomen met de kleuren die in de app gebruikt worden voor de menu’s, knoppen of titels. Door de juiste kleuren met elkaar te matchen ontstaat samenhang in het ontwerp.

 3. De vorm
Eenmaal geïnstalleerd op de smartphone worden de hoeken van een app icoon vaak afgerond getoond. In je ontwerp is het niet persé nodig om deze hoeken al af te ronden. Net zoals bij het ontwerp van een logo is het belangrijk om een unieke en opvallende vorm toe te passen. Veel apps kiezen er voor om hun logo te tonen als icoon voor de app. Enkele voorbeelden zijn Facebook, Pinterest en LinkedIn. Voor een game app is het gebruikelijk om het onderwerp of het karakter van het spel centraal te zetten in de keuze voor het app icoon. Enkele voorbeelden hiervan zijn Subway Surfers en Football Strike en Governor of Poker

4. Wat je niet moet doen
Bij het ontwerpen van een icoon voor je applicatie is het niet gebruikelijk om gedetailleerde foto’s in de kleine vorm van het icoon te tonen. Ook teksten en zinnen zijn niet gebruikelijk hiervoor. Ook het toepassen van schaduwen is iets dat je beter kunt laten bij het ontwerpen van een app icon.

5. Keep it simple
De kunst is dus om het vooral simpel te houden en middels eenvoud toch opvallend te zijn.
Details worden slecht zichtbaar en zorgen niet voor een betere herkenbaarheid van de app.

Applicaties iconen logo's

Programma’s om je app icoon mee te ontwerpen?
Wanneer je zelf iconen voor een app wilt ontwerpen dan zijn ontwerpprogramma’s als Adobe Photoshop en Illustrator een goede basis om mee te beginnen. Dit zijn betaalde ontwerpprogramma’s. Ook het betaalde programma Sketch is een goede optie. Heb je minder budget dan is het gratis tekenprogramma Inkscape een aanrader voor het maken van een gaaf icoon.

Afmetingen voor een app icoon?
Op deze website zijn templates te vinden in diverse maten voor je app icoon. Voor iOS, Android en Windows staan diverse afmetingen van de besturingssystemen in een rijtje voor je klaar. Wil je sneller werken en snel alle maten met één muisklik klaar hebben? Via deze generator kun je jouw ontwerp uploaden waarna het in elk formaat voor elk device te downloaden is.