Een vector logo, wat is dat?

Je hebt het vast wel eens horen vallen, het woord vector.  Wanneer we een logo ontwerpen doen we dit vrijwel altijd middels vectoren. Een vector tekening bestaat uit wiskundige lijnen met een begin en eindpunt. Tussen het start en het eindpunt vindt een berekening plaats. Als resultaat van deze berekening ontstaat een vorm. Vectoren bestaan dus eigenlijk uit een reeks getallen zoals vrijwel alles op een computer.


Doordat vector lijnen zich ontwikkelen middels berekeningen kunnen deze in theorie tot in het oneindige vergroot worden. Het grote voordeel aan vector tekening is dan ook dat ontwerpers hier levensgrote illustraties mee kunnen maken. Zo zou je een wolkenkrabber in bijvoorbeeld de stad New York in kunnen pakken met je vector tekening of bedrijfslogo.

Vector V.S Pixels

Vectoren kunnen worden bewerkt in grafische bewerkingsprogramma’s zoals Adobe Illustrator en Autocad. Omdat dit soort programma’s ook kunnen werken op basis van pixels worden de pixel (ook wel rasterafbeelding genoemd) en de vector vaker met elkaar vergeleken. Een pixel, is in tegenstelling tot een vector niet oneindig te vergroten deze wordt dan ook korrelig en onscherp bij het oprekken. Een digitale fotocamera en videocamera levert nog steeds beelden op basis van pixels en ook onze beeldschermen werken nog steeds op deze wijze. Daarom zijn ook pixels nog steeds relevant in vormgeving.

vecotr vs pixel logo
Illustratie_billboard

Toepassingen

De toepassingen van Vector zijn oneindig. Bij Logospot gebruiken we deze lijnvorm om scherpe logo’s te realiseren voor digitale en geprint toepassingen. Zo kan je vector logo toegepast worden bij een extra grote print zoals een outdoor banner of billboard. Ook voor de extreem kleine toepassingen is het aan te raden om vector tekeningen te gebruiken. Voor het bedrukken van kleding en het snijden of frezen van vormen en letters zijn vector lijnen gebruikelijk. De borduurmachine en plottermesjes van diverse apparaten worden geprogrammeerd middels de lijnen van je vector logo. De messen of naalden volgen deze lijn nauwkeurig omdat de software hen dit patroon middels de vector tekening aanstuurt.

Met deze techniek kunnen de meest waanzinnige creaties gemaakt worden. Dit betekend dat een bedrukte cap of ander relatiegeschenk gemakkelijk te realiseren is.

Zelf aan de slag

Wil je zelf vector tekenen dan raden we je aan je te verdiepen in programma’s als Autodesk Autocad, Adobe Illustrator, Corel’s Coreldraw of Inkscape. Bij de meeste duurdere tekentablets of tafels worden ook eigen vector tekenprogramma’s meegeleverd. Maar ook bij het bezit van een tekentablet is het raadzaam om dit uit te breiden met bovenstaande programma’s. Enkele lessen via Youtube of een andere online platform kunnen je al helpen om de basis onder de knie te krijgen en bijvoorbeeld je eigen logo te ontwerpen.

Kom je er niet uit?
Heb je unieke schetsen gemaakt voor jouw logo ontwerp op papier maar krijg je deze zelf niet omgezet tot een digitale vector tekening? Neem dan contact met ons op en wij regelen het voor je.

Illustratie_illustrator