Hoe maak ik écht 100% zwart in Adobe Illustrator?

Bijna elke ontwerper loopt er eens mee tegen de lamp. Het zwart van je digitale ontwerp lijkt na het drukken meer op de kleur grijs. Je zou denken zwart is zwart, toch? Maar de waardes van je digitale ontwerp en drukwerk kunnen zeer uiteenlopen. Dit laat jij je geen tweede keer gebeuren! Maar hoe maak je nu écht mooi zwart drukwerk en hoe stel je dit in met het programma Illustrator?

oe maak ik écht 100% zwart in Adobe Illustrator?

Wat is het verschil standard zwart met rijkelijk zwart (True Black Vs Rich Black)?

Wellicht heb je er wel eens van gehoord of ben je deze vergelijking al tegen het lijf gelopen op google (afbeeldingen).  Wat is het verschil tussen zwart en rijkelijk zwart?


“Standaard” zwart wordt uitsluitend afgedrukt met enkel 100% K (K staat voor black in CMYK).

Bij “rijkelijk” zwart worden echter meerdere subtonen van de andere afdrukkleuren (cyaan, magenta en geel) afgedrukt. Deze gelaagdheid geeft de kleur rijkdom en diepte. Hierdoor ontstaat in veel gevallen een veel mooier en dieper zwart. Dit is dan ook precies de kleur die je wilt gaan instellen.

Standaard zwart (True Black)

C = 0%

M = 0%

Y = 0%

K = 100%

 

Rijkelijk zwart (Rich Black)

C = 60%

M = 40%

Y = 40%

K = 100%

Zelf de kleurcode voor CMYK zwart instellen in programma Illustrator

Tijd om aan de slag te gaan en jouw mooiste kleur zwart in te stellen in je tekenprogramma. Om écht zwart toe te voegen aan je kleurenpalet kun je de volgende handelingen doorlopen in het programma:

Stap 1: Bekijk je huidige geselecteerde kleur en klik op het pijltje dat naar beneden wijst om de opties voor kleurstalen te openen.

Stap 2: Klik op het icoontje met het plusteken om een nieuwe staal toe te voegen aan je kleurbibliotheek.

Stap 3: Vul de getallen zoals hierboven beschreven in en klik op OK om de staal aan te maken. Eventueel kun je deze staal de naam Rich Black geven ter herkenning.

Rich black true black CMYK

Echt zwart is voor elke drukkerij anders.

Het maximaal toelaatbare zwart is afhankelijk van de druktechniek en de drukkerij. Elke techniek heeft een eigen maximale kleurdekking. De kleurdekking is altijd een optelsom van de percentages van elke seperate drukkleur. Bij CMYK hebben we vier kleuren die in theorie tot elk 100% gaan. Veel drukkerijen zullen in de praktijk niet hoger dan 300% willen gaan omdat het drukwerk boven dit percentage niet of slecht droogt. Zeker bij grotere drukkerijen met een hoge doorloopsnelheid loop je bij een te hoog percentage kans op vegen of uitlopers in het drukwerk. Dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren. Veel drukkerijen raden dan ook aan om bij CMYK 100% zwart en 60% cyaan te gebruiken. Zo maak je het leven van je drukker ietwat eenvoudiger.

Over Logospot.nl

Wij zijn Logospot.nl. Jouw online logo ontwerper! Wij zien het als onze missie om elke (startende) ondernemer te voorzien van een kwalitatief logo tegen een messcherp tarief. We zetten jouw merk of personal brand graag goed in de markt. Dit doen we op basis van meer dan 10 jaar ervaring. Onze logo’s schitteren in een breed scala aan vakgebieden en sectoren. Kickstart jouw bedrijf met een logo van Logospot.nl