Hoe kan ik mijn domeinnaam en hosting zelf regelen?

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het de naam van adres waarop jouw merk straks op het internet te vinden is.
Een sterke domeinnaam voor jouw bedrijf is enorm belangrijk. Het is het digitale uithangbord voor je bedrijf. Uit onderzoek onder 1500 Nederlandse ondernemers is gebleken dat 80% van de ondernemers hun domein tijdens de start van hun bedrijf registreert. Zo’n 7% van de ondervraagden geeft aan dit voor de start van hun bedrijvigheden te doen. Maar hoe kan jij als starter nu zelf gemakkelijk je domeinnaam en hosting regelen?

Goede domeinnamen zijn goud waard. Bijna 50% van deze groep ondervraagden geeft aan dat zij minstens 7% van hun omzet durven toe te schrijven aan de herkenbaarheid van hun domeinnaam. Het is dan ook niet gek dat een groot deel domeinnamen wereldwijd al geregistreerd is. Je kunt ervan uitgaan dat alle generieke woorden onder de 5 letters geregistreerd staan door andere ondernemers of handelaren in domeinnamen. Check dus goed vooraf of de mooie naam die jij in gedachten hebt nog beschikbaar is bij het SIDN. Het SIDN is een organisatie die over alle .NL domeinnamen gaat.

Hoe kan ik mijn hosting en domein zelf vastleggen?

Wat zijn de kosten van een domeinnaam?

Een domeinnaam registreren kost bij uiteenlopende partijen vanaf 10 euro per jaar.
Het gemiddelde bedrag dat ondernemers in Nederland over hebben voor een .NL domeinnaam is 227 euro. Wees dus bereid om een dergelijk bedrag toe te voegen aan de begroting voor de start van je nieuwe merk. Indien jouw ideale domein bezet is zul je dit bedrag waarschijnlijk hard nodig hebben. Maar is jouw domein nog vrij dan heb je een meevaller op je begroting. Het is altijd goed om jouw domeinnaam alvast vast te leggen voordat iemand anders er met je idee van door gaat.

Bij deze bedrijven kun je de registratie van jouw domeinnaam zelf regelen.
Wij geven je graag drie opties waar je jouw domeinnaam veilig en goedkoop kunt registreren:

3.  Domeinnaam goedkoop vastleggen bij Mijn.host
Bij Mijn.Host kun je jouw .NL domeinnaam al registreren vanaf  4,95 per jaar.

2. Domeinnaam goedkoop vastleggen bij Yourhosting
Bij Yourhosting kun je jouw domeinnaam al registreren vanaf  1,- per jaar.

1. Domeinnaam goedkoop registreren bij Neostrada:
Bij Neostrada kun je jouw .NL domeinnaam al registreren vanaf 1.95 per jaar.

Wat kan ik doen als mijn domeinnaam bezet is?

Hé toch, blijkt dat ene droomdomein al bezet door een andere partij. Tot je frustratie blijkt ook nog eens dat er helemaal geen piekfijne website te vinden is op dit adres. In veel gevallen tref je een pagina van het hostingbedrijf of een verwaarloosde blog of website aan. Hoe kan jij er dan toch voor zorgen dat je dit topdomein kunt toevoegen aan jouw stal? Via SIDN kun je de contactgegevens van de eigenaar opvragen en de onderhandelingen om het domein starten. In sommige gevallen is het domein geregistreerd door een handelaar en kun je vaak direct zijn wat deze persoon voor het domein vraagt.

Kijk ook eens bij domeinnaam veilingen

Wil een ander geen afstand doen, vraagt een handelaar teveel of kom je er simpelweg niet uit met de keuze voor je domein? Oriënteer je dan eens op een domeinveiling. De jaarlijkse registratie van een domein is gemoeid met een start- en eind datum. Vergeet de ondernemer volgend jaar te betalen dan zet het bedrijf waar dit domein geregistreerd staat eerst in een tijdelijke quarantaine, waarna het later verkocht mag worden. Domein veilingen springen hier slim op in. Het is als het ware een marktplaats waarin zowel verlopen domeinen als domeinen van handelaren worden aangeboden. Een goede plek om te kopen maar zeker ook om nieuwe kansen te ontdekken.

Hoe kan ik mijn hosting zelf regelen?

Nadat het gelukt is met het vinden van een leuke domeinnaam voor je bedrijf moet je na gaan denken over hosting. Hosting, huh, wat? Voordat potentiële bezoekers van jouw merk je domeinnaam kunnen vinden heb je huisvesting nodig voor je domein. Hosting is in feite het huren van een opslagruimte of rekenkracht van een server. Een server is in feite een krachtige computer die er voor zorgt dat bestanden snel kunnen worden opgehaald en verzonden. Je domeinnaam zal dus moeten worden gehost op een (deel van een) server zodat deze kan worden opgehaald en verzonden naar anderen middels een internetverbinding.  Naast je domeinnaam zal ook je ‘nog te bouwen’ website opgehaald worden vanaf dit gehuurde stukje server.

Wat zijn de verschillen in hosting?

Er zijn diverse soorten hosting beschikbaar. Welke soort hosting jij nodig hebt hangt vooral af van de ambities van je bedrijf en de hoeveelheden verkeer die je zult ontvangen. Het aanschaffen van een eigen server behoort tot de mogelijkheden maar dit vergt veel kennis, tijd en geld. Ook VPS hosting kan een oplossing zijn. Je huurt dan een Virtual Private Server en op dit stukje eigen gehuurde privé server kun je meerdere websites en domeinnamen laten draaien. Ook dit is voor veel starters niet te betalen en is vooral aan te raden voor middelgrote bedrijven en webshops. De meest voorkomende en logische keuze voor startende ondernemers blijft dan ook die van Shared Hosting. Bij Shared Hosting deel je een stukje server met andere website en domein eigenaren. Het delen drukt de kosten en in de praktijk merk je er weinig van en je weet ook niet met wie je deze ruimte deelt. Bij hele goedkope hosting kan het delen van serverruimte echter invloed hebben op de snelheid en stabiliteit van je website.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor hosting?

De kosten voor hosting zijn afhankelijk van diverse factoren. Kies je voor een eigen server dan investeer je als het ware in eigen apparatuur en hoef je niet te huren bij een andere partij. Kies je voor VPS hosting dan ben je duurder en uit en raden wij je aan tussen de 50 en 100 euro per maand hiervoor te reserveren. Kies je voor shared hosting dan bedragen de kosten tussen de 4 en de 10 euro per maand. Houdt ook rekening met registratie en administratie kosten. Daarnaast bieden hosting-partijen vaak extra service pakketten aan voor bijvoorbeeld beveiliging of templates voor het bouwen van je website welke de maandelijkse of jaarlijkse tarieven verhogen.

Waar kan ik zelf goede hosting regelen?

3. Mijn.host:
Mijn.host is een Nederlands hostingbedrijf met goede starterspakketten voor hosting.
De klantenservice is op zaterdagen en zondagen bereikbaar. Dat is wel zo prettig als je in het weekend aan je website wilt werken. Voor nog geen tien euro per maand heb je snelle hosting met cache server en SSL certificaat.

2. Yourhosting:
Een van de bekende partijen voor het registreren van hosting en domeinnaam is Yourhosting.
Dit bedrijf verzorgt al meer dan 15 jaar razendsnelle hosting voor je website of webshop.
Al voor 6,- p.m. heb je een zeer compleet hostingpakket met 30G webruimte en 20G voor e-mailverkeer.

1. Neostrada hosting:
Neostrada is een goede en goedkope Nederlandse hosting waar je al voor 9,99 p.m. zeer complete hosting hebt met Premium SSL, Spam filter, Cache server en Security check. Een goede bijkomstigheid is dat de klantenservice ook op zaterdagen bereikbaar is. Neostrada is zeer geschikt om bijvoorbeeld WordPress websites te hosten.

Hoe kan ik mijn website zelf ontwerpen?

Websites worden opgebouwd uit codes die bestaan uit combinaties van cijfers en letters die worden geschreven in uiteenlopende programmeertalen. Bekende programmeertalen zijn HTML, CSS, en Javascript (vaak werken deze talen ook samen). De geschreven code dient te worden geüpload naar het stukje dat je gehuurd hebt op een server (hosting) en communiceert met de domeinnaam die je ook reeds hebt aangeschaft. Je kunt je website of webshop zelf bouwen door aan de slag te gaan met bijvoorbeeld HTML. Je kunt ook kiezen voor platformen zoals bijvoorbeeld WordPress of Joomla waarbij diverse soorten templates, zogeheten ‘themas’ al voor je zijn ontworpen. Je zelf invulling kunt geven aan deze moderne themas. Platformen zoals WordPress of Joomla zijn populair omdat ze het onderhouden van een website of webshop vergemakkelijken.

Website uitbesteden?

Ondernemers met een gering startbudget kunnen er voor kiezen bovenstaande zaken zelf te verzorgen. Het kost wat tijd en het is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar het kan binnen 1 dag geregeld zijn en een hoop besparingen opleveren. Er is echter niets zo veranderlijk als het internet en de vooruitgang van techniek. Onderhoud en zaken als bijvoorbeeld beveiliging zijn onderwerpen die steeds belangrijker zijn voor een betrouwbaar imago op het internet. Voor veel startende ondernemers loont het dan ook om een goed internet of ICT bureau in de hand te nemen. Zij kunnen vaak op alle vlakken ontzorgen en snel schakelen waar nodig.  Zo registreren zij het domein, regelen zij passende hosting en ontwerpen ze een site die voldoet aan de nieuwste standaarden.

Over Logospot.nl

Wij zijn Logospot.nl. Jouw online logo ontwerper! Wij zien het als onze missie om elke (startende) ondernemer te voorzien van een kwalitatief logo tegen een messcherp tarief. We zetten jouw merk of personal brand graag goed in de markt. Dit doen we op basis van meer dan 10 jaar ervaring. Onze logo’s schitteren in een breed scala aan vakgebieden en sectoren. Kickstart jouw bedrijf met een logo van Logospot.nl