De betekenis achter het Rolling Stones logo 

De Rolling Stones komen weer naar Nederland. Op maandag 13 juni 2022 speelt band van Mick Jagger in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam als onderdeel van de SIXTY tournee naar aanleiding van het zestigjarige jubileum van de band. Reden voor het team van Logospot om eens wat onderzoek te doen naar het beroemde logo van The Rolling Stones.

Logo Rolling Stones

Bijnamen van het Rolling Stones Logo

Iconisch werk als dit gaat vaak een eigen leven leiden. Muziekliefhebbers en fans van de stones hebben het logo dan ook omarmt met meerdere bijnamen. Wanneer men spreekt over het logo van de Rolling Stones dan spreekt men ook van Het ‘Tongue-and-Lips’- of ‘Big Red Mouth’ logo.

Logo Rolling Stones stamt af van hindoegodin

Het embleem van de Rolling Stones stamt af van tekeningen van de hindoestische goding Kali (Kaoverri). Deze godin wordt in het hindoeisme vaak afgebeeld met haar tong hangend uit de mond.
Ze ziet er afschrikwekkend uit met woest opengesperde ogen, uithangende tong en vier armen. Meestal houdt ze in een van haar handen een zwaard vast en in een andere een afgehakt hoofd. Ze draagt een halssnoer waaraan 51 mensenhoofden hangen. Ze wordt meestal in een danspose afgebeeld, of soms met één voet staande op haar liggende echtgenoot Shiva.

Kali staat binnen het hindoeisme symbool voor energie, tijd, wraak en de dood. Het mag duidelijk zijn dat dit voor de muziekindustrie in de jaren 60 zeer vernieuwend en uitdagend is. Volgens kenners is het logo dan ook typerend voor de kracht van vrijheid, rock ’n roll en de beeldkracht van rauwe energie. De Stones waren hun tijd duidelijk ver vooruit. Of ook zanger Django Wagner deze duistere Kali bezingt is echter geheel onduidelijk.

Boedistische Godin Kali inspiratie voor Rolling Stones
Rolling Stones Graphic Designer John Pasche

Ontworpen door britse ontwerper John Pasche

Het is april 1962 wanneer Brain Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Ian Stewart, Tony Chapman en Dick Taylor de band The Rolling Stones oprichten. Al snel worden ze een begrip in het Britse nachtleven. Vanzelfsprekend is de ontwerper van het beroemde logo dan ook een Engelsman.

 

Het Rolling Stone logo werd echter pas in 1971 ontworpen door ontwerper John Pasche. Men zegt dat er destijds zo’n 50 pond mee gemoeid was. Het verhaal gaat dat de Stones op zoek waren naar een pakkend logo voor hun nieuwste tour. Dit werd in eerste instantie geregeld door de platenmaatschappij. Mick Jagger was hier niet van onder de indruk. Daarom benaderde hij studenten van de Royal College of Art, een kunstacademie in London. De toen vijfentwtintigjarige John Pasche besloot hier op in te gaan.

 

Decennia later krijgt de beroemde ontwerper Pasche echter nog altijd veel krediet voor zijn baanbrekende design. In 2006 werden de auteursrechten geveild en verdiende de beroemde ontwerper Pasche naar verluidt nog zo’n 400.000 pond.

The Rolling Stones Logo is sprekend Mick Jagger

Sommigen denken dat het logo van de Rolling Stones geïnspireerd is op het gezicht van leadzanger Mick Jagger. De frontman staat namelijk bekend om zijn iconische lippen en vuurrode mond. Wij zien zelf ook wel de gelijkenis. Deze mythe is dan ook stelling ontkent door Pasche. In een interview zei hij het volgende over de bewering: “Ik moet zeggen dat het niet de bedoeling was om de lippen van Mick Jagger te gebruiken. Maar misschien heeft het onbewust een rol gespeeld in de basis van het idee.

Over Logospot.nl

Wij zijn Logospot.nl. Jouw online logo ontwerper! Wij zien het als onze missie om elke (startende) ondernemer te voorzien van een kwalitatief logo tegen een messcherp tarief. We zetten jouw merk of personal brand graag goed in de markt. Dit doen we op basis van meer dan 10 jaar ervaring. Onze logo’s schitteren in een breed scala aan vakgebieden en sectoren. Kickstart jouw bedrijf met een logo van Logospot.nl